Szalafő

Szalafő

Szalafő a történelmi Őrség egyik legnagyobb települése, Vas megye délnyugati sarkában. Közvetlenül határos Szlovéniával, közel az osztrák határhoz.
Szalafő hét halmon épült, ún. "szeres település", mindegyik dombján egy-egy „szer” fekszik: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglalás kori településszerkezetet. Nevét a határában eredő Zala folyóról kapta.
Négyszáz éven keresztül a határvédelmi rendszer fontos részét képezte a település és környéke. A 13. században azonban a kővárrendszer kiépülését követően a gyepürendszer elveszítette hadászati jelentőségét, így a község lakóinak is más megélhetés után kellett nézniük.
A török hódoltság alatt is nehéz időket éltek a helybéliek, mivel a remélt biztonság érdekében a kettős adózás terhét választották. A kivetett adók évről évre növekedtek, így a lakosság megtagadta a fizetést, minek következtében a törökök 1637-ben feldúlták a falut, sok embert megöltek, még többet fogságba ejtettek.
A szalafőiek a török kiűzését követően jobbágysorba kényszerültek, egészen az 1848-49-es szabadságharcig. A kiegyezést követően nyílt lehetősége a lakosoknak saját kezükbe venni településük irányítását.
A szocializmus idején élénk kulturális élet jellemezte a községet, kultúrotthon, iskola, óvoda épült, moziba, könyvtárba jártak az itt élők. Korszerűsítették a közutakat és a vendéglőt.
Szalafő 1978-tól országos jelentőségű természetvédelmi terület, az akkor létrehozott Őrségi Tájvédelmi Körzet része. 2002-ben Nemzeti Parkká nyilvánítják. A terület jelentősége nemcsak táji, természeti értékeiben rejlik, hanem az itt élő emberek életmódjában, környezethez fűződő viszonyában is. Hol is találhatnánk jobb lehetőséget a falusi turizmus kialakulásához, elerjedéséhez!
Több értékes legelő is található Szalafőn, melyek gazdag élővilágnak adnak otthont. A sok csapadéknak és a magas páratartalomnak köszönhetően az erdők alja különféle gombákban rendkívül gazdag, melyeket az itt élők örömmel gyűjtenek, egy részét szárítva tartósítják. A jól ismert gombafajok mellett igazi ritkaságok, az Alpokra jellemző nedű- és csigagombák is előfordulnak itt.
Az Őrség, így Szalafő is kedvelt kirándulóhely, egész évben várja az idelátogatókat. A község nevezetessége a Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol eredeti helyén lehet megszemlélni azt, hogyan és milyen körülmények között éltek a maguk építette lakóházakban a szalafői gazdák, milyen bútorok, használati tárgyak, ruhaneműk jellemezték a múlt század eleji szalafői ember életét.

Foglalja le most őrségi szállását Szobafoglalás

Elérhetőségek

9942 Szalafő, Papszer 30.
Tulajdonos: Radó Borbála
+36 20 405 07 78
Kapcsolat: Baji Edina
+36 20 326 40 89
info@borcsaporta.hu